10 voedingsmiddelen waar je weer energie van krijgt

4 april 2023

Voel jij je gedurende een bepaald moment van de dag moe, krijg je een energiedip, voel je je minder gefocust? Het type voedsel wat je eet speelt bij je energieniveau gedurende de dag een essentiële rol. Probeer eens wat meer van de volgende voedingsmiddelen te eten en merk dat je focus en energie op peil blijven.

1. Pure chocolade

Om maar met het lekkerste te beginnen. De antioxidanten in cacao hebben veel voordelen voor de gezondheid, dus pure chocolade is gezonder omdat er meer cacao in zit. Doordat de doorbloeding verbetert kan er meer zuurstof naar de hersenen en de spieren, waardoor ze beter werken. De mentale vermoeidheid vermindert en de stemming verbetert.

2. Bananen

Een van de beste voedingsmiddelen om je lichaam van energie te voorzien. De koolhydraten, kalium en vitamine B6 helpen om het energieniveau in je lichaam te verhogen.

3. Avocado

Rijk aan gezonde vetten en vezels. De vetten bestaan uit enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren, waarvan is aangetoond dat een optimaal vetgehalte in het bloed bevorderen en de opname van voedingsstoffen verbeteren. Daarnaast zijn ze een goede bron van B-vitamines, die zorgen voor een optimale werking van de energiefabriekjes (mitochondriën) in je cellen.

4. Vette vis

Zalm en tonijn bevatten eiwitten, B-vitaminen en vetten. Waarvan is aangetoond dat Omega 3 vetzuren ontstekinkjes in het lichaam verminderen. Laaggradige ontsteking is een veel voorkomende oorzaak voor vermoeidheid.

5. Appels

Zijn een goede bron van koolhydraten en vezels. Het gehalte aan natuurlijke suikers en vezels zorgt voor een langzame afgifte van energie. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten (beschermen ons tegen schade van vrije radicalen), waardoor de vertering van koolhydraten vertraagd, en de energie langzaam wordt afgegeven wanneer de appel heel wordt gegeten.

6. Water

Te weinig water drinken kan tot uitdroging leiden, wat de lichaamsfuncties vertraagd, waardoor je moe wordt. Probeer 3 x per dag te bulkdrinken (2 glazen water per keer drinken) zodat je uitdroging voorkomt.

7. Aardbeien

Bevatten koolhydraten, vezels en suiker die het energieniveau verhogen, maar gaan ook ontstekingen in het lichaam tegen.

8. Zaden

Zijn over het algemeen rijk aan omega-3-vetzuren en een goede bron van eiwitten en vezels. De vezels zorgen voor een langzame vertering van voedingstoffen waardoor de energie langdurig wordt afgegeven. Denk aan Chiazaad en pompoenzaad.

9. Bladgroenten

Zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan ijzer, calcium, magnesium, kalium en vitaminen A, C, E en K en foliumzuur, vezels en antioxidanten. Een ijzertekort kan ook vermoeidheid veroorzaken, die je met bladgroenten weer kan aanvullen. Vitamine C bevordert de ijzer opname.

10. Noten

Mijn favoriete tussendoortje, ze zitten vol voedingsstoffen die energie geven. Ze bevatten eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten en zorgen voor een langzame afgifte van energie.

Er zijn veel voedingsmiddelen die kunnen helpen om je energie te verhogen. Dit is een klein aantal voorbeelden die je helpen om je kracht en uithoudingsvermogen te verhogen en naast voedingsstoffen geven ze je veel gezondheidsvoordelen.

5 Inspirerende quotes van Thich Nhat Hanh

5 Inspirerende quotes van Thich Nhat Hanh

In onze drukke, moderne wereld worden we overspoeld door informatie, prikkels en verplichtingen. Hierdoor verliezen we het contact met onszelf en raken we verstrikt in...

10 praktische tips voor een goede slaap

10 praktische tips voor een goede slaap

Slaap staat in direct verband met ons immuunsysteem en is daardoor een basisvoorwaarde voor een gezond en fit lichaam en geest. Uit onderzoek blijkt dat mensen die of...